Dietetyk (konsultacja dietetyczna, dieta)

Konsultacja z dietetykiem – dlaczego warto?

Prawid┼éowe od┼╝ywianie jest jednym z wa┼╝niejszych czynnik├│w decyduj─ůcym o w┼éa┼Ťciwym rozwoju i funkcjonowaniu ludzkiego organizmu.┬á

Rodzaj po┼╝ywienia wp┼éywa nie tylko na odporno┼Ť─ç i d┼éugo┼Ť─ç ┼╝ycia, ale tak┼╝e na jego jako┼Ť─ç. Racjonalne ┼╝ywienie odgrywa r├│wnie┼╝ istotn─ů rol─Ö w profilaktyce starzenia si─Ö sk├│ry i jest pierwszym krokiem do zachowania dobrego samopoczucia oraz dobrej┬á kondycji organizmu.┬á

Zapraszamy do spotkania z dietetykiem. Otrzymasz pe┼ény plan ┼╝ywieniowy dostosowany do Twoich potrzeb, maj─ůc na uwadze Twoje preferencje smakowe. Mo┼╝esz liczy─ç na wsparcie, je┼Ťli oka┼╝e si─Ö, ┼╝e Twoja polityka ┼╝ywieniowa musi przej┼Ť─ç zmiany radykalne i wymaga ona od Ciebie przyzwyczajenia do zmiany.

Co obejmuje pierwsza konsultacja z dietetykiem?

Pierwsza konsultacja dietetyczna obejmuje:

  • wywiad wst─Öpny,
  • analiz─Ö sk┼éadu cia┼éa metod─ů bioimpedancji elektrycznej i interpretacj─Ö wynik├│w,
  • analiza bada┼ä krwi ( kt├│re pacjent wykona┼é na kilka dni przed wizyt─ů),
  • indywidualne zalecenia dietetyczne,

Co zak┼éadaj─ů wizyty kontrolne u dietetyka?

Podczas kontrolnych konsultacji dietetycznych odbywa si─Ö:

  • ponowne analizy sk┼éadu cia┼éa i interpretacj─Ö wynik├│w
  • monitorowanie zmian, jakie nast─ůpi┼éy w czasie post─Öpowania dietetycznego

Na czym polega analiza składu ciała?

Analiza sk┼éadu cia┼éa wykonywana jest metod─ů bioimpedancji elektrycznej.

Cz─Östo okre┼Ťlana jest skr├│tem BIA (ang. Bioelectrical Impedance Analysis).
To technika diagnostyczna oparta na pomiarze oporu elektrycznego (impedancji) r├│┼╝nych tkanek.

Impulsy elektryczne swobodnie rozchodz─ů si─Ö za spraw─ů du┼╝ej zawarto┼Ťci wody w tkankach, a jej ilo┼Ť─ç warunkuje op├│r elektryczny.
Oczywi┼Ťcie inn─ů zawarto┼Ťci─ů wody cechuje si─Ö tkanka mi─Ö┼Ťniowa oraz t┼éuszczowa. Pozwala to na ┼éatw─ů ocen─Ö jak du┼╝o poszczeg├│lnej frakcji znajduje si─Ö w organizmie.

Bioimpedancja elektryczna szczeg├│lnie ceniona jest w dietetyce przy ustalaniu indywidualnej diety dla os├│b z oty┼éo┼Ťci─ů i nadwag─ů.
Technika ta znalazła swoje zastosowanie także w diagnostyce kardiologicznej układu sercowo-naczyniowego.

Jak przebiega analiza składu ciała?

Analizowanie sk┼éadu cia┼éa za pomoc─ů bioimpedancji elektrycznej ma nast─Öpuj─ůcy przebieg

Pacjent jest poproszony o wej┼Ťcie na specjalistyczn─ů wag─Ö zawieraj─ůc─ů, w jej g├│rnej powierzchni, elektrody.
Wysy┼éaj─ů one impulsy elektryczne o nat─Ö┼╝eniu bliskim 1 mA, co jest warto┼Ťci─ů bardzo ma┼é─ů i nie powoduje ┼╝adnych nieprzyjemnych skutk├│w ubocznych (np. w postaci mrowienia, b├│lu, itp).

Na podstawie analizy oporu elektrycznego stawianego przez r├│┼╝ne tkanki, program komputerowy jest w stanie dok┼éadnie zasymulowa─ç ilo┼Ť─ç poszczeg├│lnych tkanek.┬á

Czy istniej─ů przeciwskazania do analizy sk┼éady cia┼éa?

Pomimo tego, ┼╝e bioimpedancja jest zabiegiem bezpiecznym, to jednak g┼é├│wnym przeciwwskazaniem do jego wykonania jest wszczepiony┬ározrusznik serca┬álub inne metalowe implanty. Bioimpedancji elektrycznej nie wykonuje si─Ö tak┼╝e u kobiet w okresie miesi─ůczki.

Poziom tkanki t┼éuszczowej i mi─Ö┼Ťniowej ÔÇô normy

Ze wzgl─Ödu na p┼ée─ç pacjenta, normy zawarto┼Ťci tkanki t┼éuszczowej, mi─Ö┼Ťniowej oraz wody mog─ů si─Ö r├│┼╝ni─ç.

W przypadku kobiet jest to:

  • tkanka t┼éuszczowa od 15 do 25% og├│lnej masy cia┼éa,
  • tkanka mi─Ö┼Ťniowa oko┼éo 30% og├│lnej masy cia┼éa,
  • woda 55% og├│lnej masy cia┼éa

Troch─Ö inaczej sprawa wygl─ůda w przypadku m─Ö┼╝czyzn:

  • tkanka t┼éuszczowa od 10 do 20% og├│lnej masy cia┼éa,
  • tkanka mi─Ö┼Ťniowa oko┼éo 30% og├│lnej masy cia┼éa,
  • woda 60% og├│lnej masy cia┼éa.

Oczywi┼Ťcie wszystkie podane warto┼Ťci s─ů jedynie szacunkowe, a dok┼éadne normy powinny by─ç obliczane z uwzgl─Ödnieniem wieku pacjenta czy kraju z kt├│rego on pochodzi.

Tagi

Instytut MEDESTETIS | Krak├│w | Konsultacja dietetyczna