OMEGA TEST

OMEGA Test to badanie stężenia kwasów tłuszczowych na poziomie komórkowym, które ułatwi modyfikację dotychczasowego sposobu odżywiania oraz skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych. OMEGA Test to klucz do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki ciała człowieka. Odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych Omega wspomagają metabolizm organizmu w walce z procesami chorobotwórczymi.

Dla kogo przeznaczony jest omega test?

Omega Test został stworzony z myślą o osobach, które:

  • posiadają zwiększoną podatność na infekcje
  • mają stany obniżonego nastroju lub w skrajnych przypadkach depresję
  • doświadczają zaburzeń koncentracji lub mają problemy z pamięcią
  • borykają się ze zmianami skórnymi
  • posiadają wysoki poziom cholesterolu
  • mają nadwagę lub otyłość
  • są zagrożone zawałem, udarem, chorują na nadciśnienie
  • mają problemy z płodnością
  • chorują na cukrzycę typu II
  • chorują na inne przewlekłe schorzenia

Opis badania

Badanie OMEGA Test polega na określeniu i wskazaniu zapotrzebowania organizmu człowieka w kwasy Omega. Kwasy tłuszczowe Omega 6 spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają organizm i jego prawidłowe funkcjonowanie. Niestety, ich zbyt duża ich ilość dostarczana z codzienną dietą może powodować wręcz odwrotne skutki. Zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do innych tłuszczy jest przyczyną przewlekłych stanów zapalnych. Tłuszczami, które „znoszą” niekorzystne działanie kwasów tłuszczowych Omega 6 są kwasy tłuszczowe Omega 3. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych jest w codziennej diecie człowieka spożywany w ilościach deficytowych, a jedynie odpowiednie proporcje poszczególnych tłuszczy względem siebie dają gwarancję zdrowia, dobrego samopoczucia, kondycji i wyglądu. Sednem utrzymania równowagi jest zidentyfikowanie i dostarczanie takich dawek kwasów tłuszczowych, które zapewnią organizmowi pełnię zdrowia.

Jakie są rodzaje kwasów tłuszczowych?

Kwasy tłuszczowe można podzielić na te, które organizm może sam wyprodukować oraz te, które muszą być dostarczane wraz z codzienną dietą. Do pierwszej grupy należą tłuszcze nasycone i jednonienasycone, które dodatkowo w dużej ilości dostarczane są z produktami pochodzenia zwierzęcego oraz niektórymi olejami roślinnymi (palmowy, kokosowy) oraz oliwą z oliwek. Drugą grupę stanowią tłuszcze wielonienasycone z rodziny Omega 3 i 6, które dostarczane są do organizmu przede wszystkim z tłustymi rybami morskimi, nasionami lnu, pestek nasion oleistych (słonecznik, pestki dyni), orzechami oraz olejami roślinnymi (np. olej rzepakowy, arachidowy, z pestek winogron).

Przebieg badania

  • Do wykonania badania OMEGA Test wykorzystywana jest analiza suchej kropli krwi (ang. Dried blood spots – DBS).
  • W trakcie wizyty pobierane jest od Pacjenta pięć kropli krwi, które zostają umieszczone na specjalnej karcie transportowej
  • Na wyniki czeka się około 3 tygodni, a na ich podstawie lekarz lub dietetyk jest w stanie przygotować odpowiednią dietę i/lub suplementację