Omega test stężenia kwasów tłuszczowych

Na czym polega Omega test?

Omega Test to badanie stężenia kwasów tłuszczowych na poziomie komórkowym, którego wynik umożliwia modyfikację dotychczasowego sposobu odżywiania oraz skuteczną profilaktykę dla chorób cywilizacyjnych.

Omega Test dostarcza niezbędnych informacji, które stanowią klucz do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki organizmu człowieka. Odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6 i Omega-9 wspomagają metabolizm organizmu w walce z procesami chorobotwórczymi.

igenesis1

Dla kogo przeznaczony jest omega test?

Omega Test został stworzony z myślą o osobach, które:

  • borykają się ze zmianami skórnymi,
  • posiadają wysoki poziom cholesterolu,
  • mają problemy z płodnością,
  • posiadają zwiększoną podatność na infekcje,
  • mają stany obniżonego nastroju lub w skrajnych przypadkach depresję,
  • doświadczają zaburzeń koncentracji lub mają problemy z pamięcią,
  • mają nadwagę lub otyłość,
  • zagrożone zawałem, udarem, chorują na nadciśnienie,
  • chorują na cukrzycę typu II,
  • chorują na inne przewlekłe schorzenia.

Jakie są rodzaje kwasów tłuszczowych?

Mamy trzy rodzaje kwasów omega. Kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 są nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

Dla pełni naszego zdrowia, potrzebna jest odpowiednia proporcja wszystkich kwasów nienasyconych.
Każdy z tych kwasów pełni w organizmie odmienną, bardzo istotną rolę.

Wszystkie trzy kwasy tłuszczowe omega należą do grupy dobrych tłuszczów nienasyconych, które chronią nas przed chorobami.

Kwas omega-3 i omega-6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w ich cząsteczkach są dodatkowe wiązania podwójne.
Nasz organizm nie potrafi wytworzyć kwasów tłuszczowych o kilku wiązaniach podwójnych, a są mu one niezbędne do właściwego funkcjonowania. Dlatego nazywa się je niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT).

Oznacza to, że musimy regularnie dostarczać ich w posiłkach, które spożywamy. Omega-9 (kwas oleinowy) jest z rodziny kwasów jednonienasyconych. Ma tylko jedno wiązanie podwójne, więc organizm umie go syntetyzować.

W zależności od budowy, każdy z tych tłuszczów odgrywa w organizmie odmienną rolę. Najważniejsza różnica polega na sposobie, w jaki wpływają one na poziom lipidów. Pełnią też różne funkcje w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. 

Kwasy tłuszczowe można podzielić na te, które organizm może sam wyprodukować oraz te, które muszą być dostarczane wraz z codzienną dietą.

Do pierwszej grupy należą tłuszcze nasycone i jednonienasycone, które w dużej ilości dostarczane są z produktami pochodzenia zwierzęcego oraz niektórymi olejami roślinnymi, takimi jak palmowy, kokosowy oraz z oliwą z oliwek.

Drugą grupę stanowią tłuszcze wielonienasycone z rodziny Omega 3 i 6, które dostarczane są do organizmu przede wszystkim z tłustymi rybami morskimi, nasionami lnu, z pestkami nasion oleistych (słonecznik, pestki dyni), orzechami oraz olejami roślinnymi (np. olej rzepakowy, arachidowy, z pestek winogron).

Kwasy tłuszczowe Omega 6 spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają organizm i jego prawidłowe funkcjonowanie. Jednak może nastąpić jego przedawkowanie jeśli do organizmu dostarczana jest zbyt duża ilość w codziennej diecie.

Zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do innych tłuszczy jest przyczyną przewlekłych stanów zapalnych. Tłuszczami, które niwelują niekorzystne działanie kwasów tłuszczowych Omega 6 są kwasy tłuszczowe Omega 3.

W codziennej diecie człowieka spożywane są w ilościach deficytowych. Jedynie odpowiednie proporcje poszczególnych tłuszczy względem siebie dają gwarancję zdrowia, dobrego samopoczucia, kondycji i wyglądu.

Sednem utrzymania równowagi jest zidentyfikowanie i dostarczanie takich dawek kwasów tłuszczowych, które zapewnią organizmowi pełnię zdrowia.

Przebieg badania Omega Test

Badanie Omega Test polega na określeniu i wskazaniu zapotrzebowania organizmu człowieka w kwasy Omega.

W trakcie wizyty pobiera się od pacjenta pięć kropli krwi, które zostają umieszczone na specjalnej karcie transportowej. Badanie Omega Test nazywane jest analiza suchej kropli krwi (ang. Dried Blood Spots – DBS). 

Na wyniki czeka się około 3 tygodni, a na ich podstawie lekarz lub dietetyk jest w stanie przygotować odpowiednią dietę i/lub suplementację.

justyna-salamonowicz-gustaw-300x300

Opis badania został przygotowany pod nadzorem merytorycznym

mgr Justyna Salamonowicz-Gustaw

dietetyk, specjalista ds. żywienia, coach ICF

Twoja opinia jest dla nas bardzo cenna. Czy powyższy artykuł był przydatny? (wybierz gwiazdki poniżej od 1 do 5)
Sending
Ocena użytkowników
0 (0 głosów)